NOVEMBRE 2021

En la seva aposta per la transformació, TOUS incorpora tècniques de Feng Shui, neuroarquitectura i biofilia


En la seva aposta per la transformació, TOUS incorpora tècniques de Feng Shui, neuroarquitectura i biofilia

Es tracta d'un projecte pioner que té com a centre el talent i que proposa afavorir les sinergies entre els diferents equips mitjançant una gestió centralitzada i més àgil.

La companyia fa un pas més en el seu procés de transformació renovant completament els espais de treball sota uns criteris d'energia que fomenten la creativitat, la inspiració, la innovació, la salut i la vitalitat de les persones.

Aquest projecte es troba en el marc de TOUS Next, un procés de transformació general que comprèn diferents àrees i que també inclou la reunificació de totes les activitats de l'àrea de la logística en un únic centre de treball, millorant l'eficiència de processos i d'organització.

TOUS, la marca espanyola de joieria i accessoris líder en el segment del luxe assequible, avança en el seu proper segle d'història apostant per la transformació mitjançant l'optimització d'espais i processos en pro de l'eficiència i la sostenibilitat. I ho aconsegueix fent grans passos sota el guiatge de les tècniques cognitives i sensorials més avançades, així com de l'estudi de l’estructura energètica de l’espai.

En aquest sentit, la firma ha realitzat una forta aposta pel Feng Shui, la neuroarquitectura i la biofilia per dur a terme una àmplia remodelació de la seu central de TOUS a Manresa, centrant-se especialment en el benestar dels empleats i fomentant un nou model organitzatiu.

Aquesta acció s'emmarca dins de TOUS Next, un projecte de transformació pioner que implica tota la firma i que aposta per un nou model organitzatiu, el qual afavoreix la sinergia entre els diferents equips i departaments mitjançant una gestió centralitzada i més àgil.

Alba Tous, presidenta de la firma de joieria i impulsora del projecte, assenyala: “Afrontem aquesta nova transformació amb molta il·lusió i determinació. Ens enfrontem al repte de seguir impulsant el creixement de la companyia amb objectius sostenibles i un fort compromís amb la contribució social, i ho aconseguirem gràcies a un equip humà inigualable. Seguirem treballant per ser on volem ser”.

 

De l'espai de treball a l'espai de vida a les oficines centrals

El principal objectiu és convertir els espais de treball de la seu central de Manresa en espais de vida que impulsin la creativitat, la inspiració, la innovació, la salut i la vitalitat de l’equip humà.

Concretament, s'estan reorganitzant els espais tenint en compte factors com la localització de les sales, les distribucions de les plantes, la il·luminació i els fluxos de moviment; tot per tal d'assegurar un ambient professional sa que ajudi a impulsar la vitalitat del talent de la firma. D'aquesta manera, la companyia facilita els fluxos de comunicació interns i alhora fomenta la col·laboració, la cooperació i el dinamisme entre els equips, un element clau per impulsar la transformació cultural.

Aquest projecte de transformació de la seu ve de la mà d’un equip multidisciplinari format per talent intern en col·laboració amb dos partners clau: Sara Escolá, especialista en la integració de les tècniques del Feng Shui clàssic i Elisava Research, el Departament d’Investigació d’Elisava, Facultat de Diseny i Enginyeria de Barcelona.

D’una banda, Escolá ha aportat al projecte la seva gran expertise en disciplines innovadores, mitjançant les quals la ciència actual estudia l’impacte que tenen els espais que habitem en la nostra salut física, psíquica i emocional, basant-se en els següents factors: sostenibilitat, biofilia, neuroarquitectura i estructuració energètica Feng Shui. Concretament, la neuroarquitectura és una branca de les neurociències que busca entendre com l’entorn modifica les nostres emocions, pensaments o conductes. La biofilia fomenta el sentiment de serenitat a través del contacte amb la natura. El Feng Shui, per la seva banda, busca l'equilibri de l'energia vital de la persona a través de la distribució, la decoració i l'orientació dels espais. Aquestes tres tècniques posen de manifest l'aposta per nous models d’organització dels espais que siguin beneficiosos per a les persones.

D’altra banda, el Departament d’investigació d’Elisava, Facultat de Disseny i Enginenyeria de Barcelona, Elisava Research, format per investigadors especialitzats en sostenibilitat i wellbeing per a les persones, arquitectes senior, professors de la universitat, consultors multidisciplinaris i antics alumnes, ha aportat coneixements sobre les condicions ambientals de l’espai de treball i dels comportaments de les persones. D’aquesta manera, ha aconseguit crear una proposta de disseny que vetlla pel benestar dels treballadors de TOUS sense oblidar les qüestions de sostenibilitat, tenint també en compte l’expressió dels valors de la marca.

En definitiva, aquesta reorganització consolida la filosofia de la companyia d'acompanyar el talent del seu equip en el dia a dia, promovent la seva satisfacció. No en va aquesta inquietud per evolucionar forma part de l'ADN de la firma. TOUS té projectes en matèria de conciliació, com ara la implantació d'una llar d'infants a la seu central des del 2002. Aquesta iniciativa d'impacte social, que va sorgir arran d'una consulta que es va fer a l'equip, acull els fills dels empleats que ho desitgin.

 

Més eficiència logística

La remodelació de les instal·lacions corporatives ha considerat també una reformulació de la gestió logística de la companyia, que s'ha unificat en un únic centre de treball. Això ha permès la introducció de nous sistemes de picking avançats per a la preparació de comandes, dotant el centre d'un caràcter totalment omnicanal.

El centre logístic dona feina a un total de 150 persones, xifra que es duplica en campanyes clau per a la marca. Ha estat dissenyat sota el prisma de la reenginyeria de processos i de l'estandardització, seguint la metodologia del lean management. Aquesta gestió centralitzada permetrà a la companyia reduir l'estoc, facilitar la gestió de les botigues físiques i millorar l'eficiència de l'e-commerce i, com a resultat, els clients d’arreu del món quedaran impactats per l’excel·lència del servei.

Pel que fa a l'organització interna, el centre compta amb una estructura pròpia flexible que permet la mobilitat dels equips segons les càrregues de treball dels diferents canals i manté el mateix esperit joier en els seus processos logístics com la personalització de peces o la restauració de joies i accessoris.

Aquesta transformació permet afrontar de manera orgànica el dia a dia i les grans campanyes plantejades a nivell de retail, fent que el centre logístic estigui capacitat per a recepcionar, emmagatzemar i expedir més de 7 milions de productes anuals, distribuint des de Manresa totes les categories a les més de 700 botigues en els 45 països on TOUS té presència.

 

Aposta contínua per la digitalització

El nou model organitzatiu també contempla noves unitats de treball, que serveixen de palanca en el procés de digitalització de l'empresa i que fomenten l'aposta pel talent més innovador i creatiu per part de la firma.

Entre elles destaca la posada en marxa a Barcelona d'un Content Factory, el nou estudi fotogràfic intern de TOUS, que té com a objectiu donar resposta a l'elevat volum de material audiovisual generat per la marca mitjançant processos flexibles i eficients i que permet crear un gran arxiu audiovisual de TOUS, així com aportar més valor als recursos gràfics.

També destaca el "hub digital", un centre que la marca va crear el 2019. Hi treballa un equip transversal, que té l'objectiu d'atreure talent digital i desenvolupar nous projectes innovadors amb les noves tecnologies.

Totes aquestes accions formen part de TOUS Next, un projecte de transformació transversal, amb el qual la companyia es proposa apropar-se als consumidors i a la societat i mantenir el lideratge en el segment del luxe assequible. El projecte es basa en tres eixos: el focus en el client i la digitalització, l'impuls de la responsabilitat i la sostenibilitat i la revisió dels processos per aconseguir la màxima eficiència i agilitat.