ABRIL 2021

L'Escola TOUS de Joieria i Oficis artesans posa en marxa la tercera edició en un format totalment digital


L'Escola TOUS de Joieria i Oficis artesans posa en marxa la tercera edició en un format totalment digital

L'Escola s'adapta a les necessitats actuals i, gràcies a la digitalització dels seus recursos, compta amb més de 190 alumnes inscrits, el nombre més alt des que es va iniciar aquest projecte.

Amb l'objectiu de preservar un ofici mil·lenari, l'Escola ofereix formació i projecció laboral a estudiants de nou escoles internacionals d'Espanya, Portugal i Mèxic.

L'Escola TOUS de Joieria i Oficis artesans (ETJOA), el projecte pioner de la marca joiera per a l’excel·lència de la formació professional, ha posat en  marxa la tercera edició en un format totalment digital. Finalitzat el procés d’adaptació del seu programa al context actual, l'Escola apropa ara el seu programa docent a més de 190 alumnes d'Espanya, Mèxic i Portugal, amb l'objectiu de continuar impulsant la preservació d'un ofici mil·lenari i promoure l'artesania com a via de capacitació professional.

Sota el lema ETJOA # GoesDigital, el programa lectiu del projecte inclou coneixements teòrics i pràctics, com també tècniques específiques de la professió que l'alumnat pot posar en pràctica, com la restauració, a partir de peces de TOUS. A més d'adquirir tècniques de fabricació pròpies de la marca, l'aprenentatge es complementa amb coneixements sobre l’elaboració i restauració de joies, que habitualment no s'inclouen en els programes d'estudis de Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) de Procediments de Joieria o altres certificats professionals específics .

Per primera vegada des que va obrir les seves portes, ETJOA ha posat a disposició de tots els alumnes de les nou escoles col·laboradores els seus nombrosos recursos didàctics -píndoles, vídeos i webinaris. Això ha estat possible gràcies al procés de digitalització que ha desenvolupat l'Escola i que no només permet portar a terme el curs en la situació vigent, sinó que a més és una metodologia que ha arribat per quedar-se i que fa possible arribar a més alumnes que mai.

"L'Escola ha adaptat el format dels seus continguts amb l'objectiu de continuar sent un referent en la formació de joves artesans. A través de diversos recursos en línia, ens situem a prop dels estudiants perquè, tot i la complexitat de la situació actual, el nostre compromís amb el futur del sector és més ferm que mai", ha assegurat Rosa Tous, Vicepresidenta Corporativa de TOUS .

 

Un projecte amb voluntat transformadora

Creat el 2018, el conveni de col·laboració entre TOUS i diverses escoles joieres neix de la voluntat de la marca d'impulsar la preservació d'un ofici mil·lenari. De la mà de mentors amb una llarga trajectòria a la companyia, els joves aprenents tenen l'oportunitat de conèixer els valors de TOUS, entre els quals destaca la sostenibilitat, atès que la marca entén les joies com a peces perdurables i sostenibles que es poden reutilitzar, reciclar i reviure. En aquest sentit, i entenent la sostenibilitat com una manera d'impactar en la societat, la digitalització de l'Escola s’ha projectat a llarg termini, oferint un format que garanteix la seva continuïtat en el temps per seguir formant les joves promeses del sector joier.

D'altra banda, TOUS vol anar més enllà del marc formatiu i incidir en la projecció laboral dels seus participants, cosa que ja es va fer tangible en la primera etapa de l'Escola. Més d'un 15% dels alumnes que van participar en l'edició del 2018 van obtenir ocupació de manera directa, als tallers TOUS, o indirecta, a tallers externs que treballen amb la marca o a altres tallers que necessiten especialistes en restauració de joies .

"ETJOA és un projecte que ens il·lusiona molt perquè connecta amb eixos fonamentals de la nostra firma, com són la integració de la innovació i l'artesania i l'aposta per la sostenibilitat a través de la restauració", ha afegit Rosa Tous, Vicepresidenta Corporativa de TOUS.

 

Una nova edició internacional

Al curs que ha començat aquest mes participen estudiants de centres formatius que ja van formar part de la segona edició de l'Escola i que provenen de les illes Canàries (La Palma), Galícia (Vigo), Catalunya (Vilafranca del Penedès i Barcelona), Andalusia i Madrid. I la propera edició, que es posarà en marxa el proper setembre, també comptarà amb joves de Mèxic i Portugal. Precisament un dels principis fundacionals d’ETJOA és el seu caràcter internacional, amb la voluntat de portar a diferents parts del globus el seu coneixement del sector i el seu compromís amb l'ofici.

Així, en total més de 190 alumnes participaran en la tercera edició d'ETJOA, una edició totalment digitalitzada. A més, entre el curs actual i el del proper setembre, 18 alumnes faran la modalitat completa de la formació, assistint també a les sessions pràctiques i a les tutories de la mà d'experts de TOUS.

La selecció de les candidatures es fa en funció de l'excel·lència acadèmica i l'assoliment dels estudiants i, en finalitzar l'estada, tutors i alumnes duen a terme una avaluació per garantir el bon funcionament formatiu.

Els nou centres que col·laboren amb ETJOA són: Escola de Joieria JORGC (Barcelona), Escuela de Arte Manolo Blahnik (La Palma), IES Barajas (Madrid), Escuela de Arte Arsenal (Vilafranca del Penedès), Escuela Ténica de Joyería del Atlántico (Vigo), Escuela de Joyería de Córdoba, Prezzi Escuela de Joyería (México), Escuela de Artesanías INBA (México) i Escuela Cindor (Portugal).